Geld terugvorderen van ex-schoonzoon

Kennis Artikelen Vragen

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Vraag

Ik heb mijn dochter en inmiddels ex-schoonzoon 29.000 euro geleend. het is een mondelinge afspraak dat ze dat terug zullen betalen. nu is mijnĀ  dochter gescheiden, dus wil ik de helft van mijn ex-schoonzoon terug. Maak ik kans om dit bedrag ooit terug te krijgen?

Antwoord Wet & Recht

Geachte heer/mevrouw,

Of u een kans maakt om dit geld terug te krijgen ligt voornamelijk aan de omstandigheden waaronder u het hebt uitgeleend. Hoewel er geen overeenkomst van terugbetaling is, is er wel een overeenkomst van het feit dat dit geld is geleend? Kunt u bewijzen dat het een lening was en geen gift (mocht de ex-schoonzoon dat beweren)?

Daarnaast ligt het er natuurlijk aan of u het geld aan uw dochter heeft overgemaakt of aan uw schoonzoon en of ze huwelijkse voorwaarden hadden tijdens hun huwelijk. Ook kan van belang zijn waar het geld voor diende: een auto voor uw dochter is iets anders dan een waardevermeerdering door verbouwing van het huis dat op beide namen stond.

Kortom: het hangt van de omstandigheden van het geval af of u een kans maakt om het bedrag terug te zien. Wanneer uw ex-schoonzoon niet meewerkt, zult u daarvoor naar de rechter moeten. Aangezien het een bedrag is van 14.500 euro, is het toegestaan om dit zonder advocaat te doen. Toch is het verstandig (ook financieel gezien), gezien het grote bedrag waar het om gaat, om een jurist in te schakelen.

Ik hoop dat ik u hiermee een stap verder heb kunnen helpen.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.