Dagvaarding
Schriftelijk document dat aan een tegenpartij kenbaar maakt dat er een gerechtelijke procedure is gestart. Wordt zowel gebruikt in het strafrecht als in het civiel recht. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over de dagvaarding.
Derdenbescherming
Bescherming van derden tegen onbevoegdheid van een contractspartij (bijvoorbeeld bij het overdragen van een goed zonder beschikkingsbevoegdheid).
Derdenbeslag
Beslaglegging op goederen van een schuldenaar die een derde (tijdelijk) onder zich heeft. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over derdenbeslag.
Detentie
In strafrechtelijke context: ‘het in gevangenschap zitten’, in civielrechtelijke context is detentie hetzelfde als het goederenrechtelijke houderschap (iemand is bijvoorbeeld geen eigenaar, maar ‘houder’ van een geleende fiets).
Deurwaarder
Een deurwaarder is een gerechtsdeurwaarder. Niet te verwarren met een incassobureau (dat veel minder bevoegdheden heeft). Via de deurwaarder worden onder meer dagvaardingen uitgebracht en wordt beslag gelegd. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over de deurwaarder.
Domicilie
Woonplaats of feitelijke verblijfplaats
Dupliek
Processtuk dat na de conclusie van repliek wordt ingediend. Dit is over het algemeen het laatste schriftelijke stuk in een procedure. Meer hierover vindt u in het artikel over de conclusie van dupliek.
Dwaling
Wanneer er bij het sluiten van een overeenkomst sprake is van dwaling is de overeenkomst gesloten op basis van een verkeerde voorstelling van zaken. De overeenkomst is dan vernietigbaar. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over dwaling.