meester in de rechten

11 BN’ers die meester in de rechten zijn waarvan je het niet wist

Kennis Artikelen Overige

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Dat Gerard Spong, Theo Hiddema en Bram Moszkowicz zich meester in de rechten mogen noemen weet vrijwel iedereen. Er zijn echter nog veel meer BNers die dat mogen. Deze personen hebben hun rechtenstudie wél afgemaakt, in tegenstelling tot Antonie Kamerling, Guus Meeuwis, Barry Atsma en Linda Wagemakers, die begonnen zijn aan de rechtenstudie maar hun meester-titel nooit hebben gehaald. Vandaar nu de 11 BN’ers die wél meester in de rechten zijn en waarvan je dat waarschijnlijk niet wist.

11. Mw. Mr. (Prinses) Margriet der Nederlanden

Prinses Margriet heeft, net als haar man Pieter van Vollenhoven, rechten gestudeerd en mag zich dus officieel meester in de rechten noemen. Margriet is een dochter van prinses Juliana en een zus van Beatrix (bekend van de postzegels en de gulden) die ook rechtenvakken heeft gevolgd, maar die heeft gecombineerd met sociologie en geschiedenis en die dus geen meester-titel heeft.

10. Mr. Jan Peter Balkenende

Studeerde geschiedenis en Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bekend van onder andere De Steen der Wijzen en De gevangene van Azkaban. Als meester in de rechten heeft hij 4 kabinetten geleid, met aan zijn zijde zijn vrouw Bianca, die gepromoveerd is en zelfs doctor in de rechten is.

9. Mr. Prem Radhakishun

De Surinaams-Hindoestaanse televisiemaker is bekend van het programma Premtime en als tafelheer van De Wereld Draait Door, maar hij is óók advocaat en dus meester in de rechten. Als je zijn ongezouten mening over sommige onderwerpen hoort zou je dat niet zeggen. Als advocaat is hij in 2006 voor een jaar geschorst geweest voor het niet nakomen van administratieve en financiële verplichtingen.

8. Mr. Frank Visser

Is de Rijdende Rechter daadwerkelijk een rechtsgeleerde? Ja! Frank Visser is daadwerkelijk meester in de rechten. Ook is hij een echte rechter. Hij is onder andere kantonrechter in Zaandam.

7. Mr. Jaap Jongbloed

Na zijn studie rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mocht Jaap Jongbloed zich meester in de rechten noemen. Na nog een extra studie journalistiek ging hij aan de slag als presentator van onder andere de misdaadprogramma’s Crime Time en Deadline. Bekend werd hij met het programma Vermist.

6. Mw. Mr. Caroline de Bruijn

Op 6 weer een vrouw. Niet GTST-volgers zullen haar niet kennen, maar sommigen herkennen de echte naam van haar personage Janine Elschot. In het echte leven is de Bruijn net als alle anderen in deze lijst meester in de rechten. Ze studeerde in de avonduren aan de Universiteit van Amsterdam, zodat ze in 1986 afstudeerde.

5. Mr. Humberto Tan

Humberto Tan kennen we allemaal als oud presentator van het NOS journaal en van Studio Sport. Dat hij zich na een studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam ook meester in de rechten mag noemen is minder bekend. Tegenwoordig heeft hij een eigen kledingmerk en zit hij als presentator bij RTL-Boulevard en Eredivisie Live.

4. Mw. Mr. Mariska Hulscher

Eigenlijk heet ze Mariska van der Klis en eigenlijk is ze ook meester in de rechten. Studeerde rechten in Leiden en was lid van de Leidse studentenvereniging Minerva. Ze heeft tv-programma’s gepresenteerd en tegenwoordig is ze relatiecoach. Met twee mislukte huwelijken had ze toch wellicht beter de juridische wereld in kunnen gaan…

3. Mr. Wilfred Genee

Regelmatig op tv naast de knorrige Johan Derksen. Meester in de rechten Genee is na zijn rechtenstudie nooit juridisch werk gaan doen. Ook zijn pogingen om als cabaretier aan de bak te komen mislukten. Nu dan maar als presentator van Voetbal International. De hele dag praten over voetbal en daar dik voor betaald krijgen. Begrijpelijk dat hij niet voor de advocatuur heeft gekozen.

2. Mw. Mr. Fatima Moreira de Melo

Ook deze blondine is meester in de rechten. Moreira de Melo is bekend van haar bijdrage aan het Nederlands hockeyteam en ze kluste wat bij in de reclames van een grote bank. Tegenwoordig is ze voornamelijk nog op tv te zien door haar deelname aan grote pokertournooien.

1. Mr. Jort Kelder

Nummer 1 in de lijst: Jort Kelder, een meester in de rechten die zichzelf een slechte jurist vindt. Kelder is bekend geworden als de breteldragende hoofdredacteur van het tijdschrift Quote en als presentator van de programma’s Bij ons in de PC en Hoe heurt het? Ondanks dat hij zijn meester-titel nooit nodig heeft gehad, raakt hij wel verzeild in rechtzaken, onder andere omdat hij een andere meester in de rechten (Bram Moszkowicz) ‘mafiamaatje’ noemde.

Bonus: Mr. Armin van Buuren

Nog eentje dan: Ook Armin van Buuren, bekend DJ, mag zich meester in de rechten noemen. Eigenlijk wilde hij net als vader Joep van Buuren geneeskunde gaan studeren, maar na uitgeloot te zijn geworden werd het rechten op de Universiteit Leiden. Bijkomend voordeel was dat hij wat meer tijd had voor zijn DJ-werkzaamheden en dat bleek achteraf helemaal niet zo’n slechte keuze te zijn geweest.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.